In situ degradability of dry matter of natural plant species in a grassland ecosystem

Authors

  • Frank Omar Maita Urbina Escuela Profesional de Zootecnia de la Facultad de Ciencias de Ingeniería, Universidad Nacional de Huancavelica, Huancavelica, Perú. https://orcid.org/0009-0008-3320-4786
  • Analy Quispe Moran Escuela Profesional de Zootecnia de la Facultad de Ciencias de Ingeniería, Universidad Nacional de Huancavelica, Huancavelica, Perú. https://orcid.org/0009-0001-9897-8431
  • José Luis Contreras Paco Laboratorio de Nutrición Animal y Evaluación de Alimentos, Universidad Nacional de Huancavelica, Ciudad Universitaria de Paturpampa, Huancavelica, Perú. https://orcid.org/0000-0003-4591-3885
  • James Curasma Ccente Laboratorio de Nutrición Animal y Evaluación de Alimentos, Universidad Nacional de Huancavelica, Ciudad Universitaria de Paturpampa, Huancavelica, Perú. https://orcid.org/0000-0001-7445-9111
  • Andrei Jeremy Chavez Raymundo Laboratorio de Nutrición Animal y Evaluación de Alimentos, Universidad Nacional de Huancavelica, Ciudad Universitaria de Paturpampa, Huancavelica, Perú https://orcid.org/0009-0004-9265-688X

DOI:

https://doi.org/10.54943/rcsxxi.v4i1.501

Keywords:

Degradation kinetics, natural grasses, nutritional quality

Abstract

In this study we characterized and determined the kinetic parameters related to dry matter (DM), degradability of native forages: Festuca dolichophylla (Fd), Sipa obtusa (Sob), Calamagrostis sp (Csp), Stipa ichu (Sich) and Muhlenbergia ligularis (Mli), in the first stomach of 3 alpacas with permanent fistula, during the winter months. 2,500 to 2,505 g of plant material were incubated for 6, 24 and 72 hours (h), calculating the soluble fractions at t0. Forage type affected DM degradability at 2, 5 and 8% /h passage rates. Potentially degradable insoluble (b) and indigestible (i) coefficients showed minimal variation in DM, with low degradation rates (c). The winter months caused the (c) of DM to vary between 0.3 and 1%/h, where Fd, Sob and Cps, showed coefficients higher than 50% at a passage rate of 2% /h, which classifies them as medium quality resources.

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Published

2024-06-15

How to Cite

Maita Urbina, F. O., Quispe Moran, A., Contreras Paco, J. L., Curasma Ccente, J., & Chavez Raymundo, A. J. (2024). In situ degradability of dry matter of natural plant species in a grassland ecosystem. Revista De investigación científica Siglo XXI, 4(1), 27–30. https://doi.org/10.54943/rcsxxi.v4i1.501
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